Γραβιέρα Κρήτης

Το μοναδικό προϊόν, που οι Κρητικοί αποκαλούν τυρί είναι η γραβιέρα. Τυρί τη λέμε και εμείς στο Κυπαρίσσι, όπου ζουν και παράγουν γραβιέρα πολλοί κτηνοτρόφοι. Από τα τυροκομεία τους διαλέγουμε τα πιο ποιοτικά και σας τα προσφέρουμε στα πακέτα μας. 

Η συνταγή της γραβιέρας φαίνεται πως έφτασε στην Κρήτη στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και οι πρώτες τυροκομήσεις έγιναν στη Γεωργική Σχολή της Γόρτυνας, στο Ηράκλειο.

Το νέο τυρί, πολύ πιο ήπιο και σύνθετο στη γεύση από το κεφαλοτύρι, κέρδισε προοδευτικά την προτίμηση των τυροκόμων και των καταναλωτών.

Στη διαδικασία παραγωγής της, μάλιστα, ενσωματώθηκαν και παλιότερες, παραδοσιακές τεχνικές.

Με τα χρόνια, αποκτήθηκε περισσότερη γνώση, εκπαιδεύτηκαν τυροκόμοι και ιδρύθηκαν σύγχρονες μονάδες, που έκαναν την κρητική γραβιέρα ένα τυρί διεθνούς εμβέλειας, ενταγμένο ήδη από το 1996 στο σύστημα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.