Οφτό

«…Και σύντας η φωτιά κατάκατσε κι η φλόγα της μαράθη, στρώνει τη θράκα κι από πάνω της τις σούβλες βάζει αράδα, κι ανασηκώνοντας πασπάλισε θεϊκό στο κρέας αλάτι». Έγραφε στην Ιλιάδα ο Όμηρος αναφερόμενος στον αρχαίο τρόπο ψησίματος του κρέατος.

Ακόμη και σήμερα οφτό ψήνουμε στην Κρήτη με τον τρόπο ακριβώς που περιγράφεται σ’ αυτούς τους στίχους. Κρέας και αλάτι. Δυο υλικά. Μόνο!

Το οφτό θέλει τέχνη και μεράκι. Και τα δυο αυτά εμείς τα έχουμε μεταφέρει στο ψήσιμο του οφτού με πατάτες στο φούρνο μας. 

Το αποτέλεσμα αποζημιώνει ακόμα και αυτούς που προτιμούν τον αυθεντικό κρητικό τρόπο ψησίματος του οφτού έξω στη φύση στη φωτιά.