Χόρτα

Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλών ειδών αγριόχορτων, που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή σαν φρέσκα ως σαλάτα να γίνουν μέρος μιας καθημερινής διατροφικής συνήθειας.

Χρόνια την έχουμε εμείς αυτή τη συνήθεια (των χόρτων) στο χωριό. Μάλιστα την…καλλιεργούμε στα χωράφια μας. Από τους κήπους μας και από παραγωγούς λοιπόν διαλέγουμε τα χόρτα μας και σας τα προσφέρουμε τόσο στην ταβέρνα μας στο Κυπαρίσσι όσο και στο οινομαγειρείο τση πόλης στο Ηράκλειο.

Μην ξεχνάμε ότι πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής πρόσληψης των προγόνων μας βασιζόταν σε αγριόχορτα, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά. Έτσι πολλές μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού έχουν συνδυαστεί με τα συστατικά αυτά.

Στη σύγχρονη Ελλάδα μετά από μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους από τους Νεοέλληνες, τα χόρτα έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά από έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας που έδειξαν ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητικών οφείλονταν και στην κατανάλωση των χόρτων.